Zwangerschap per trimester


Zwangerschap eerste trimester
De eerste drie maanden van je zwangerschap worden het eerste trimester genoemd. In deze fase van je zwangerschap gebeurt ontzettend veel. In 13 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van 7,4 cm, waar alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. Dankzij mini-spiertjes kan je baby steeds beter bewegen. Jij krijgt door een veranderde hormoonhuishouding last van zwangerschapskwaaltjes. Na ongeveer 11 weken bereiken de zwangerschapskwaaltjes hun hoogtepunt, daarna worden deze (voorlopig) minder erg.

Zwangerschap tweede trimester
Maand vier tot en met zes van je zwangerschap worden het tweede trimester genoemd. In die tijd groeit je baby van 83 naar 875 gram. Maar niet alleen zijn groei gaat hard, hij ontwikkelt zich ook snel. Hij traint als het ware allemaal vaardigheden die hij straks nodig heeft om te overleven buiten je baarmoeder. Voor veel vrouwen is het tweede trimester de leukste fase van de zwangerschap. De kans op een miskraam is veel kleiner geworden en de zwangerschapskwaaltjes zijn minder erg. In die drie maanden tijd is je buik zo hard gegroeid dat jij er ook echt zwanger uitziet. 

Zwangerschap derde trimester
De laatste drie maanden van je zwangerschap worden het derde trimester genoemd. In dit trimester verviervoudigt je baby in gewicht. Niet zo vreemd dus dat je buik nu echt groot wordt. Hij ziet er nu niet alleen uit als een baby, maar gedraagt zich ook echt zo. Zijn zintuigen gaan steeds beter werken. Soms gaat dit gepaard met nieuwe zwangerschapskwalen. Gelukkig weet je waar je het voor doet en ligt aan het eind van dit trimester je baby in je armen! Na 37 weken noemen we de baby voldragen en kan de bevalling in principe ieder moment beginnen. De uitgerekende datum geeft een indicatie wanneer je baby komt, maar slechts 5% bevalt daadwerkelijk op deze datum.
Contact
Barneveldseweg 11 L
6741 LH Lunteren
Telefoonnr 0342-843636 zorg@kraamzorglivia.nl


NieuwsTwitter - Facebook