Faq


Opleiding

Welke opleiding is er nodig om kraamverzorgende te worden?

Om kraamverzorgende te worden moet je de voltijd opleiding Kraamzorg succesvol afronden. Je kunt er ook voor kiezen om de opleiding BBL (beroepsbegeleidende leerweg) te volgen. Deze mbo-opleiding bestaat uit een combinatie van werken en studeren. Deze variant van de opleiding Kraamzorg duurt ongeveer drie jaar. Om de opleiding Kraamzorg te volgen moet je minimaal een VMBO-opleiding succesvol hebben afgerond. Het is ook mogelijk om de opleiding tot kraamverzorgende te volgen als je in het bezit bent van een VBO-C of MAVO-diploma. Ook wanneer je een diploma op MBO niveau 2 hebt of in het bezit bent van een overgangsbewijs naar HAVO 4 of VWO 4, kun je je inschrijven voor de studie. Ook is het mogelijk om een verkorte opleiding Kraamzorg te volgen.

Hebben jullie een vacature? Nee, wij hebben momenteel geen concrete vacature voor een Kraamverzorgende die haar opleiding heeft afgerond. Wel kan hierin regelmatig een wijziging optreden. Het is daarom altijd zinvol als je als volledig opgeleide kraamverzorgende een open sollicitatie stuurt.

We hebben momenteel ruimte voor een stagiair die de verkorte opleiding kan doen of iemand die de opleiding bijna heeft afgerond.

Zwangerschap

Wanneer kan ik me het beste aanmelden?

Je kunt je al voor kraamzorg aanmelden wanneer je de eerste echo hebt gehad. Maar meld je in ieder geval aan tussen de 12 en 16 weken. Op die manier kunnen we je de zorg geven die je nodig hebt.

Kan ik mezelf rechtstreeks aanmelden of moet dat via mijn verzekeraar?

Een rechtstreekse aanmelding voor kraamzorg heeft bij ons de voorkeur. Daarnaast is het van belang na te gaan bij je verzekeraar of zij ook een aanmelding van jou willen ontvangen.

Borstvoeding

Waar kan ik terecht voor vragen over borstvoeding?

Voor vragen over borstvoeding kun je terecht bij Borstvoedingorganisatie LLL Nederland. Zij zijn te bereiken op het telefoonnummer 0111- 41 31 89. Meer informatie is ook te vinden op de website: www.lalecheleague.nl.

De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN) is er ook voor moeders die graag borstvoeding willen geven maar hier vragen over hebben, informatie over zoeken of een steuntje in de rug nodig hebben. Ook geeft de vereniging informatie aan andere geïnteresseerden, zoals partners, familie of zorgverleners. Alle contactpersonen van VBN zijn moeders die zelf borstvoeding hebben gegeven en daarnaast door de VBN zijn opgeleid. .

Kraamtijd

Op hoeveel uren kraamzorg heb ik recht?

Kraamzorg valt onder de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico voor kraamzorg maar wel een eigen bijdrage van €4,30 per uur (2018). Het aantal uren waarop je recht hebt is wettelijk vastgelegd in het landelijk indicatieprotocol (LIP).

Als je van plan bent borstvoeding te geven is het uitgangspunt dat je recht hebt op 49 uur kraamzorg. Geef je flesvoeding, dan is dat 45 uur. Deze zorg wordt verdeeld over 8 dagen.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie gaan hier uren vanaf (opname ziekenhuis, thuiswonend et cetera) of komen hier extra uren bij (bijvoorbeeld bij complicaties). De Kraamconsulent bespreekt dit met je tijdens het intake gesprek.

Kies je bij ons voor volledige zorg, dan kies je dus voor het uitgangspunt van 49/45 uur.

Kies je voor 3 uur per dag, dan kies je voor een uitgangspunt van 3 uur x 8 dagen = 24 uur

Wat zijn de taken van de kraamverzorgende bij volledige zorg?

Nadat je bent bevallen, beginnen deze kraamzorguren te tellen.

Kies je voor volledige zorg (45-49 uur) dan zijn dit de officiële taken van de kraamverzorgende zoals dat is vastgelegd in het landelijk indicatieprotocol.

Taken kraamverzorgende tijdens de kraamweek;

 • Verzorging en controle van de kraamvrouw;
 • Verzorging en controle van de baby;
 • Voorlichting, instructie en integratie van de baby in het gezin;
 • Observeren, signaleren en rapporteren;
 • Waarborgen hygiëne;
 • Verzorging en/of opvang van huisgenoten;
 • Huishoudelijke taken.

In de praktijk wordt er in goed overleg met jou/jullie gekeken waar jullie behoeften liggen en waarop de kraamverzorgende samen met jullie de focus op legt. Wanneer de voeding wat lastiger gaat, zal dat bijvoorbeeld prioriteit hebben.

Het prettige van de volledige zorg is in deze situatie dat de kraamverzorgende dagelijks bij meerdere voedingsmomenten betrokken is.

Wat zijn de taken van de kraamverzorgende bij 3-uurs zorg?

Nadat je bent bevallen, beginnen deze kraamzorguren te tellen. Het minimumpakket kraamzorg is gebaseerd op het wettelijke minimum van 24 uur. Dit is bepaald in het landelijk indicatieprotocol (LIP).

Het minimumpakket kraamzorg betreft zorg verdeeld over de eerste 8 dagen na de geboorte van de baby.

Taken kraamverzorgende tijdens de kraamweek;

 • Verzorging en controle kraamvrouw;
 • Verzorging en controle baby;
 • Voorlichting en instructie;
 • Observeren, signaleren en rapporteren.

De focus bij deze vorm van zorg ligt specifiek op moeder en kind.

Krijg ik één kraamverzorgende in de kraamweek?

Ons uitgangspunt is dat je de hele kraamperiode dezelfde kraamverzorgende hebt. Dat is wel zo prettig!

Wat doet de kraamverzorgende tijdens de bevalling?

Bij de thuisbevalling is de kraamverzorgende onder andere bij je aanwezig als assistente van de verloskundige. Maar ze is er vooral als ondersteuning van jou en je partner. Je kunt de kraamverzorgende in een vroeg stadium van de bevalling vragen te komen voor ondersteuning en begeleiding. Ze kan je helpen met de ademhaling en ze kan uitleggen wat prettige houdingen zijn. Ook voor je partner kan het prettig zijn dat er iemand aanwezig is met de nodige ervaring.

Bij een poliklinische bevalling in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort kan de kraamverzorgende dezelfde begeleiding bieden als thuis. Alleen de locatie is anders. Bij een poliklinische bevalling beval je onder begeleiding van je eigen verloskundige. (Let op: Ben je verzekerd bij Caresq? Dan wordt deze poliklinische begeleiding in het ziekenhuis in 2018 niet vergoed. Dat betekent dat wij helaas niet met je mee zullen gaan)

Wat kost kraamzorg?

Omdat kraamzorg is opgenomen in het basispakket van de verzekering, zijn er geen kosten aan verbonden.

Wel wordt er een eigen bijdrage van €4,30 per uur (2018) van je gevraagd, die eventueel ook door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Dat is afhankelijk van de zorgverzekeraar en de soort aanvullende verzekering. Controleer hiervoor je eigen polisvoorwaarden.

Per 1 januari 2017 is voor de uren partusassistentie (begeleiding bij bevalling) geen eigen bijdrage meer van toepassing. Op de uren kraamzorg wordt de eigen bijdrage wel in rekening gebracht.

Hoe kan ik me inschrijven voor kraamzorg?

Om je in te schrijven voor kraamzorg van Livia klik je op de ‘aanmelden-button’ aan de rechterzijde van de pagina. Daar kun je alle gegevens invullen. Vervolgens nemen wij per mail contact met je op om de aanmelding te bevestigen. Telefonisch aanmelden kan natuurlijk ook.

Wat is de hoogte van de eigen bijdrage?

De eigen bijdrage over kraamzorg bedraagt in 2018 €4,30 per uur.

Kan ik extra uren kraamzorg afnemen?

Livia Kraamzorg biedt daarnaast ook de mogelijkheid om zelf extra uren kraamzorg in te kopen. De kosten hiervoor bedragen €44,50 per uur. Bel of mail ons gerust als je hier meer informatie over wilt.

Contact
Barneveldseweg 11 L
6741 LH Lunteren
Telefoonnr 0342-843636 zorg@kraamzorglivia.nl


NieuwsTwitter - Facebook